Frengi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
11 Kas, 2021 19:05 tarihinde eklendi

Frengi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Frengi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Frengi, enfekte kişinin vücudunda kalan bir bakteri olan Treponema Pallidum’un neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Zamanında tedavi edilmezse ciddi sağlık sonuçlarına neden olabilir.

Enfekte bir kişide genellikle fark edilmeyen bir yara veya kızarıklık yoluyla yayılır.  Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmayan birden fazla partneri olan kişilerin hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Frenginin Belirtileri

Frengi belirtileri birincil, ikincil ve üçüncül olmak üzere birkaç aşamada görünür. Aşamaların aynı anda gerçekleştiği ve semptomların hafif olduğu zamanlar vardır, bu nedenle herhangi bir şüpheli işaretten önce bir doktora görünmek önemlidir.

İlk aşama

İlk aşama yaranın görünür hale geldiği andır. Yaralar ağrısız ve ülser şeklindedir. Genellikle enfekte olduktan üç hafta ila üç ay sonra genital bölgelerde ortaya çıkar . 

İkinci aşama

İkinci aşamada, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında hatta vücudun diğer bölgelerinde döküntüler ortaya çıkar ve 2 ila 6 hafta arasında sürebilir. Bazen görünmez ve genellikle kaşıntılı değildir. Ayrıca ateş, boğaz ağrısı, kas ağrıları ve/veya baş ağrıları, yorgunluk, kilo kaybı gibi başka belirtiler de ortaya çıkabilir.

Gizli aşama

Bu aşamada, cinsel yolla bulaşan bu hastalığın varlığına dair hiçbir belirti veya bulgu yoktur. Tedavi edilmezse, gizli enfeksiyonu yıllarca hiçbir belirti göstermeden vücudumuzda tutabiliriz.

Üçüncü aşama

Tedavi edilmeyen sifilizli çoğu insan asla hastalığın üçüncü aşamasını geliştirmez. Ancak enfeksiyon meydana geldiğinde vücutta ilerler. Bu nedenle sifiliz beyne  ve diğer organlara  zarar vererek körlüğe ve felce neden olabilir. Çok ileri vakalarda ölüme bile yol açabilir. Hastalığın bu aşaması enfeksiyondan 10 ila 30 yıl sonra ortaya çıkabilir.

Frengi Tedavisi 

Frengi bir kan testi ile teşhis edilir ve antibiyotik ilaçlarla tedavi edilir. Ancak tedaviye rağmen bakteriler vücudumuzda gizli kalır. Bu durumu erken teşhis etmek, semptomların ilerlemesini önlemek ve tabii ki diğer insanlara bulaşmasını önlemek için çok önemlidir.

Frenginin yayılmasını önlemek için cinsel perhiz dışında %100 etkili bir yöntem yoktur. Ancak cinsel ilişkiye giriyorsanız, enfeksiyon riskini azaltmak için tek doğum kontrol yönteminin prezervatif olduğunu bilmelisiniz. Korunma olasılığını artırmak için her cinsel ilişkide ve karşılaşma boyunca her zaman kullanmanız gerektiğini bilmeniz önemlidir. Prezervatifin yalnızca kapladığı alanı koruduğunu unutmayın. 

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *