Mikoplazma enfeksiyonu, sadece cinsel ilişki ve ten teması ile bulaşan bir çeşit virüstür. Hem kadın hem de erkeğe bulaşabilen bu virüsün en fazla varlık gösterdiği vücut ise kadın vücududur. Aynı tipte olup, erkek vücudunda varlık gösteren türü ise Ureaplazma adı verilen virüstür. Mikoplazma, rahim ağzında ilk varlığını gösterir daha sonrasında ise rahime kadar ilerler. Çok zararlı bir virüs olduğu bilinen Mikoplazma zatürre, genital sistem hastalıklarına ve kısırlık gibi çeşitli hastalıklara sebep olabiliyor. Özellikle genç insanlarda görünen bu virüs çok fazla partner değişikliği yapan insanlarda çok daha sık görünüyor.
Mikoplazma Enfeksiyonu Popülerliği
Mikoplazma enfeksiyonu son 10 yıl içerisinde 40 milyondan fazla insana bulaştı. Özellikle Amerika’da 15 milyondan fazla insan Mikoplazma enfeksiyonuna yakalandı. Bu çok ciddi bir rakam ve Dünya Sağlık Örgütü bu konuda çok fazla varlığa fon yatırımı yapıyor.
Mikoplazma Nasıl Bulaşıyor?
Mikoplazma enfeksiyonu ten teması ve cinsel ilişki ile bulaşıyor. Korunmasız cinsel ilişkiler ve sürekli eş değiştiren kişilerde çok daha sık bir şekilde görülebiliyor. Mikoplazmaya yakalanmış olan kişilerin arasında korunduğunu iddia eden kişilerin de olması prezervatif gibi koruyucuların Mikoplazmadan koruyamadığı görülebiliyor. Türkiye’de çok nadir görünen bir vaka olmasına rağmen yok denmeyecek kadar da fazladır. Bu sebeple çok fazla eş değiştiriyorsanız mutlaka cinsel ilişki öncesinde hastalıkların olup olmadığı kişiye sorulmalıdır.
Mikoplazma Belirtileri Nelerdir?
Mikoplazma vajinal kasıntılara sebep oluyor. Vajinal kanamalar ve şiddetli sancılara sebep olabiliyor. Tabii bu süreç çok fazla ilerlemiş olan Mikoplazma enfeksiyonunda görünüyor. Yeni dağılmaya başlayan virüsler bu şekilde belirti göstermiyor. Bu sebeple Mikoplazma olduğunuzu anladığınızda sürecin çok ilerlediğini bilmeniz gerekiyor. Erkeklerde ise idrar yapma sırasında şiddetli ağrılar, penis ucundan kan akması ve testisin ağrıması gibi sonuçları olabiliyor.
Mikoplazma Tedavisi Nedir?
Mikoplazma çeşitli antibiyotikler ile tedavi edilebiliyor. Ancak kişinin kendi kendine antibiyotik alması doğru olmayacaktır. Eğer bir şüpheniz var ise öncelikle konusunda uzman hekim ile görüşmeniz çok daha doğru sonuçlar doğuracaktır.
Bir Cevap Yaz