Vajinismus, vajina bölgesindeki kasların istemsizce kasılması sonucunda cinsel birlikteliğin gerçekleşmemesine verilen addır. Genel olarak birlikteliğin ilk gününden itibaren çiftler için büyük sorun olabilmektedir. Her birleşme sırasında da görülebilmektedir. Vajinismusta sorun vajina girişindeki kasların tamamen ve istemsiz bir şekilde kasılmasıyla penisin vajinaya girememesidir. Bu durum cinsel istek ve arzular olsa dahi ortaya çıkabilir.
Öncelikle vajinismusun isteğe ya da kontrole bağlı bir şey olmadığının çok iyi anlaşılması gerekmektedir. Vajinismusun temelindeki neden tam olarak tespit edilemese de bazı durumlar oluşumunda etkili olabilmektedir. Bunlardan bazıları;
- Cinsel taciz veya istismara uğramış olmak ya da buna tanık olmak
- Fiziksel travmalar (cinsel travmalar dışında)
- Vajinal enfeksiyonlar (mantar gibi)
- Kontrolü kaybetme korkusu
- Eşler arasındaki güven problemi
- Travmatik doğum yada jinekolojik işlem hikayesi
- Klinik olarak net belirlenemeyen ama ağrıya neden olan durumlar
- Aile içi şiddete maruz kalmak
- Stres
- Cinsel olarak yetersizlik hissetme
- Çevreden duyulan başarısız cinsel birliktelik hikayeleri
- Psikolojik travmalar
- Sezaryen doğum sonrasında yanlış dikimden kaynaklı sorunlar
Vajinismus, çoğunlukla psikolojik nedenlerle ortaya çıkan bir hastalıktır. İlk kez cinsel birliktelik yaşayacak bir kadının yanı sıra aktif bir cinsel yaşamı olan bir kadında da görülebilmektedir. Primer vajinismus daha önce birliktelik yaşamamış kadınlarda görülürken, sekonder vajinismus aktif bir cinsel yaşamı olan kadınlarda psikolojik ya da fiziksel tramva yada eşler arasındaki uyumsuzluktan kaynaklı nedenlerden dolayı görülebilir. Genelde ilişkiye girmekten korkma, penisin vajinaya girişi anında duyulan ağrı ve penisin vajinaya girememesi gibi durumlarla fark edilir.
Vajinismus, farklı nedenlerle ortaya çıkıyor olsa da genellikle psikolojik nedenlere bağlı olarak açıklanan bir hastalıktır. Ancak ağrılı cinsel ilişkinin her sebebi de vajinismus değildir. Bu nedenle doğru tanı ve tedavinin uygulanabilmesi için mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Hekiminiz tarafından yapılan jinekolojik muayeneden sonra vajinismus tanısının altında yatan nedenler araştırılmaya çalışılır. Eğer hastada psikolojik sorunlar varsa bu konunun ilgili hekimlerine yönlendirilir ve tedavisinin başlanması sağlanır.
Vajinismus, genellikle kendi kendine geçen veya tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Mutlaka hasta ve partnerinin birlikte bir hekime gitmesi gerekir. Ön görüşmede çiftelere yaşadıkları ortam ve aile öyküleri sorulur. Bunun dışında hastaya jinekolojik muayene yapılır ve farklı bir sorun olup olmadığı araştırılır. Fiziksel muayene sonrasında ailenin durumu da göz önünde bulundurularak kişiye özel bir tedavi planı oluşturulur. Hekimin uygun gördüğü takdirde cinsel terapiler gerçekleştirilir. Vajinismus tedavisinde davranışsal tedaviler uygulanabilmektedir. Vajinismus hastaları, doğru tedavi yöntemleriyle sağlıklı bir cinsel yaşama sahip olabilmektedirler. Bunların yanı sıra bir takım rahatlatıcı egzersizlerle vajina girişini rahatlatmakta tavsiye edilir.
Vajinismus bir aile problemi olarak ele alınmalıdır. Tek başına kadına yüklenmemesi gereken bir hastalıktır. Uzun zaman süren vajinismus, eşler arasında uzaklaşmalara, kopmalara ve boşanmalara yol açabilmektedir. Vajinismus, çiftlerin kendi yöntemleriyle tedavi edemedikleri hatta yeni tramvalar yaratabilecekleri bir hastalıktır. Uzun süren vajinismus hastalarının partnerlerinde düzensiz ve bozuk cinsel yaşamdan ötürü sertleşme ve erken boşalma gibi sorunlar da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle çiftlerin mutlaka birlikte bir hekime başvurmaları ve mutlaka tedavi yöntemleri belirlenerek yine birlikte bu tedaviyi sürdürmeleri gerekir. Genellikle tedaviler olumlu sonuçlanmaktadır. Tedavi süresini etkileyen en önemli unsur doğru hekimin seçilmesi ve eşlerin birbirlerine destek olmalarıdır.
Bir Cevap Yaz