Pms (Regl Öncesi Sendromu) Nedir
10 Ara, 2022 11:18 tarihinde eklendi

Pms (Regl Öncesi Sendromu) Nedir

Pms (Regl Öncesi Sendromu) Nedir

Çoğu kadın her ay PMS (adet öncesi sendromu) semptomları yaşar. Semptomlar çeşitlidirler ve kadından kadına değişirler. Fiziksel, psikolojik ve duygusal olabilirler.

PMS Nedir ve Neden Oluşur?

Premenstrüel sendrom veya kısaca PMS, kadınlarda menstrüasyonun başlamasından bir veya iki hafta önce meydana gelen çok çeşitli fiziksel, psikolojik ve duygusal değişiklikleri ifade eden bir terimdir.Çoğu kadın, yaklaşık %90’ı adet görmeden önceki dönemde bazı değişiklikler ve semptomlar yaşar. Ruh hali değişiklikleri, konsantrasyonda düşüş, göğüs ağrısı, şişkinlik, kramplar ve daha fazlası. Bu semptomlar hafif ve kısa süreli olabilir, ancak çok yoğun ve uzun süreli olabilir de olabilir.

Bir kadının günlük aktivitelerini engelleyebilir veya sınırlayabilir. Öte yandan, tüm adet döngüsünü herhangi bir değişiklik olmadan geçiren kadınlar da vardır, bu da adet öncesi sendromunun ve semptomlarının ne kadar değişken ve bireysel olduğunu çok iyi ifade eder. PMS semptomları genellikle adetin başlamasından birkaç saat sonra durur, ancak birkaç gün sonrasına kadar sürebilir. Premenstrüel sendromun semptomlarının gerçek nedeni hala bilinmemektedir, ancak kandaki seks hormonlarının seviyesindeki değişikliklerle ilişkili olduğu varsayılmaktadır.

Ayrıca vücutta kalsiyum ve magnezyum eksikliği, serotonin eksikliği gibi bazı durumlar PMS semptomlarının başlamasına katkıda bulunur. Genetik yatkınlığın da bunda önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bununla birlikte, premenstrüel sendromun gelişimi hakkında var olan tüm teorilerden bağımsız olarak, bazı kadınların neden döngünün bu aşamasını daha iyi ve bazılarının daha kötü tolere ettiği tam olarak bilinmemektedir.

PMS Belirtileri

PMS semptomları çeşitlidir, bununla birlikte, daha sık ortaya çıkan semptomlar vardır, yani ruh hali dalgalanmaları, karın krampları, sinirlilik, iştahta değişiklikler, sindirim sorunları, akne oluşumu, şişkinlik, kemik ağrısı vb. bu semptomlardan bazılarıdır ve kadından kadına değişir.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *